Siamky

sobota, června 05, 2004

Historie siamských kočiček

Siamské plemeno existuje již po mnoho staletí, ale pořád nemáme úplnou jistotu odkud přesně pochází. Mnoho legend a příběhů jejich kořeny umisťuje někam do jihovýchodní Asie - Malajsie, Indočíny, Birmy či Himalájí - a to proto, že siamky, mají velmi mnoho podobných znaků jako jiné druhy koček z těchto regionů.

Královské kočky ze Siamu byly po mnoho generací chráněnci krále Siamu v jeho Bangkokském paláci. Původní Palácové nebo Chrámové kočky Siamu nevypadaly přesně tak jak si dneska siamku představujeme. Byly spíše tmavé barvy se žlutýma očima. Někdy v minulých staletích, jedna nebo několik mutací vytvořily specifické masky a modré oči, kterými se dnes siamské kočky tak výrazně odlišují. Bohužel nemáme žádne záznamy, kdo je za vyšlechtění těchto mutací zodpovědný. Ale jedno je jisté, bez této osoby či skupiny osob, nikdy bychom dnešní siamky nepoznali.
Pravý původ siamek sice asi již na vždy zůstane zahalen rouškou tajemství, víme ale přesně, kdo tuto rasu objevil pro Evropany a začal jejich chov u nás.

Britský Generálni Konzul v Bangkoku - pan Owen Gold - přivezl v roce 1884 první párek siamských koček do Británie. Tento párek byl věnován Owenově sestře, paní Veleyové, která se roku 1901 stala spoluzaložitelem Klubu Siamských koček /Siamese Cat Club/ v Londýně. Během roku 1886 paní Vyvyanová a její sestra přivezly další párek siamek do Británie. Kočky paní Vyvyanové a Veleyové stály u základů moderního chovu siamek. Každá dnešní siamská kočka může vystopovat svůj původ až k těmto prvním 11 kočičkám z Británie.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home