Siamky

neděle, června 06, 2004

Bydlíme se siamskou kočkou

Prapředky dnešní siamky kocoura Pho a kočku Miu přivezl do Evropy roku 1884 britský konzul, který párek dostal darem od thajského krále. Ve své pravlasti prý hlídaly palácové poklady a odtud trpěly častým šilháním, také ocas měly zalomený prý od toho, že si na něj při koupání orientální princezny navlékaly prsteny.

Siamky si rychle Evropany získaly a cílevědomým chovem se jejich sice zajímavé, nicméně nežádoucí vlastnosti podařilo odstranit. Mimořádně elegantní a typicky zbarvená kočka má po celém světě od těch dob řadu oddaných ctitelů.
Siamská kočka není polštářovým mazlíčkem a tichým společníkem. Právě naopak: je velmi živá a dokáže být i dost hlučná. O pozornost si sama říká. Jako krátkosrsté plemeno ji stačí jednou týdně vykartáčovat, ale vzhledem k mimořádně štíhlé stavbě těla by proti evropské kočce podíl bílkovin v její stravě měl být vyšší. Je neskutečně zvědavá a „svému člověku“ se dokáže plést do každé činnosti – psaním na počítači počínaje a šroubováním čehokoliv konče. Vyniká vysokou inteligencí: na rozdíl od jiných koček se snadno naučí aportovat a když si zvykne na speciální vodítko, potěší ji i vycházka – směr a tempo ovšem zpravidla určuje ona. Používat kočičí záchod se naučí od matky, a tak s kotětem v novém prostředí nebývají zpravidla problémy. Chce to jen dát jí čas na seznámení se s novým prostředím a vydržet den dva žalostného mňoukání. Jakmile odroste rannému kotěcímu věku, stačí jí dvě jídla denně a zásobena suchým krmivem a čerstvou vodou bez problémů dokáže strávit víkend sama. (O to víc je však třeba se jí po návratu věnovat.) Tradiční kočičí problém s broušením drápků (na což by mohla doplatit křesla či koberec) odstraníme pořízením škrabadla, v prodeji je jich celá řada typů, ale nám vystačí kus sisalového koberce přilepený na prkénko a umístěný poblíž ošatky, v níž kočka spí. Ta se totiž po probuzení ráda protahuje a svislé škrabadlo je pro takovou činnost báječná věc.
A samozřejmě si ráda hraje. Z kůže, která odolá jejím zubům, ušijeme váček, do něhož vložíme několik zrnek hrachu, přidáme ocásek a zašijeme. Taková „myška“ vydrží déle nežli kupovaná, která zpravidla přežije sotva hodinu.

J.Medek

5 Comments:

  • Se zajmem jsem si precetla vas zajimavy clanek o siamce.
    Bydlim v Kanade a mam doma take siamacka, o ktereho se s laskou staram a nedovedla bych si predstavit zivot bez nej.
    Uplne si mne podmanil.
    Vas clanek se mi velice libil.
    Premyslim o tom, zda my muj kocourek 5 let stary vydrzel sam doma, kdybychy ho nechala doma a odjela na 5 dni. Mam s tim dilema, co myslite?
    Dat ho do utulku se mi moc nezamlouva, protoze vim, ze se mu tam nebude libit, je zvykli na to "svoje". Jaky mate nazor?

    By Anonymous Anonymní, at 2:53 dop.  

  • 5 dni mi pripada trochu moc. Nase zkusenost jsou 2 dny bez problemu /jen s velikou nastvanosti kocky/ a 3 dny kdy nam pak davala velmi najevo, ze jsme ji opustili az na moc dlouho. Delsi vyjezdy resime bud rodinou /co ma velmi rada siamky a nase holky uz jsou tam zvykle/ nebo hotelem, ale ten take po vyberu a urcitou zarukou spokojenosti. Bohuzel ackoliv nase kocky jsou zvykle na obe varianty od malicka, je vyrazne videt ze uplne spokojene nejsou. Z druhe strany ani my nemuzeme byt uplnymi domacimi otroky :). Je to vyber mezi malym zlem a jeste mensim.

    By Blogger BlogdirsAdmin, at 1:36 dop.  

  • Přinesli jsme si siamského kocourka před 3- mi dny domů.Dost se bál, ale těď už je v pohodě. Máme ovšem problém, na kočičí záchod si asi nezvikl a čůrá a kaká nám všude po bytě.Myslíte , že se to časem zlepší? jinak je to zlato.... Děkuji Zuzana

    By Anonymous Anonymní, at 2:06 odp.  

  • Přemýšlím o pozdější koupi siamské kočičky a nebo koucoura a chtěla bych se zeptat na jejich odlišné chování, jestli záleží na výběru pohlaví a taky by mě i zajímala cena.....Nevím, jestli s papírama nebo bez, pro mě papíry nejsou vůbec důležité, ale zdraví zvířátka ano. Děkuji Klára

    By Anonymous Anonymní, at 10:52 dop.  

  • Mam siamskou kocicku pres rok a na tuto rasu nedam dopustit. 5 dni o samote je moc. Ja jsem kocky nechala o samote maximalne den, dovedu si mozna jeste predstavit dva, ale byla bych nervozni.
    Mam jiny problem. Moje siamka zila cely zivot (to znamena pres rok) se dvema kocoury, ale nyni si zvyka byt bez nich a pres den je doma sama. Zda se mi, ze ji to dost vadi a styska se ji (prvni noc kocoury dokonce hledala a porad mnaukala). Zvykne si siamka na samotu? Mate nekdo zkusenost? V nejhorsim pripade bych ji poridila jeste jednu siamku, i kdyz se mi to moc nehodi (cestuji a mela bych problem zajistit obema hlidani). Dekuju za radu. Anna

    By Anonymous Anonymní, at 8:02 odp.  

Okomentovat

<< Home